- Telecí hrudí
- Máslo
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 2 strouhané žemličky
- Sůl
- Květ
- Petržel
- Pepř
- Kůrka ze žemle
Hrudí se očistí, žebra se vytahají a dají se na pekáč, aby se pečeně nepřipekla k pekáči. Vůbec je dobře, když každou pečeni podložíme špejlí neb k tomu již určenými dřívky, aby se hrudí ke dnu pekáče neb kastrolu nepřipekla. V hrudi si prohloubíme mezi blánou a masem otvor pro nádivku a upravíme nádivku následujícím způsobem:
Utře se jako slepičí vajíčko kousek nového másla, přidá se jedno vejce a dva žloutky, dvě strouhané, mlékem naložené žemličky, půl lžičky soli, malinko květu a jemně usekané zelené petrželky, dobře se vše promíchá a naděje se tím pěkná telecí ledvina a dá péci. Také někdo přidává do nádivky malinko žemličkové kůry neb pepře, to vše záleží na chuti a libosti.
Maso se osolí, naplní nádivkou a na kilo masa se dá jako slepičí vejce kousek másla neb sádla a když se rozpálí, maso se tam vloží. Pak se polévá vlastní šťávou a pomalu se přilévá horká voda a peče se nejdéle dvě hodiny. Pak se pomastí po vrchní straně máslem, posype žemličkovou kůrkou a nechá zčervenat. Poté se rozkrájí, polije šťávou a podá se k ní salát neb vařené sušené švestky.
Rate this Content
0
0 Votes